INSTRUCTIONS

Surdeg är en deg som innehåller levande jäst och mjölksyrabakterier. Den har använts i tusentals år.
Surdeg bildas i rumstemperatur när jäst och mjölksyrabakterier får växa i mjöl och vatten. Normalt används vete- eller rågmjöl för att göra surdeg och ger då en vetesurdeg eller en rågsurdeg.

Här nedan kommer ett mycket enkelt grundrecept på en bra surdeg.

Dag 1- Häll 1 dl ljummet vatten i en ren burk med lock. Tillsätt 1 dl vetemjöl special. Rör om. Egentligen är det inte så noga hur mycket vatten och mjöl du använder, bara du får en konsistens som liknar en tjockare variant av pannkakssmet. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt. Ställ gärna i en lite större plastbunke ifall surdegen bubblar över.

Dag 2- Förhoppningsvis finns det nu några luftbubblor i surdegen. Om det finns så har du lyckats. Men ibland kan det ta ytterligare 1 dag innan processen kommer igång. Tillsätt 1 dl vatten, 1 dl vetemjöl special i surdegen och rör om. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt och gärna i en lite större plastbunke.

Dag 3- Samma sak en gång till! Tillsätt 1 dl vatten, 1 dl vetemjöl special i surdegen och rör om. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt och gärna i en lite större plastbunke.

Dag 4- Nu ska surdegen förhoppningsvis vara klar att bakas med. Det finns liv där inne och nu kan du börja baka surdegsbröd eller surdegsbullar med den.

Betyg

( 0 Betyg )

INGREDIENTS