Smörkräm – Grundrecept

En bra smörkräm kan man göra såå mycket roligt med. Det är lätt att lägga till smaker som ex sylt, lemon curd, apelsinzest, dulce de leche, choklad och mycket mer. 

För att göra en smörkräm så lätt och fluffig som möjligt så måste man vispa smöret ordentligt. Ju längre du vispar desto fluffigare blir det. 

Ett annat tips för att få en jämn smörkräm är att du siktar florsockret och tillsätta det till smöret i två omgångar. Vispa sedan tills den är fluffig, jämn och har en konsistens som är bra att spritsa med. 

Om du vill förbereda smörkrämen i god tid så går det bra att förvara den i kylen, i en lufttät behållare, upp till 7 dagar. Innan du använder den, låt det stå i rumstemperatur tills det blivit mjukt och vispa den sedan med en elvisp i ett par minuter.

 

200 g smör, rumstempererat
300 g florsocker (3,8 dl)
30 g vaniljsocker (2 msk)
60 g grädde (0,6 dl)

Börja med att vispa det rumstempererade smöret riktigt länge så det blir alldeles vit och fluffigt, tar ca 10 minuter. Jag använde min köksassistent men det går lika bra med en elvisp. 

Tillsätt hälften av florsockret och vispa tills det blivit helt slätt. Tillsätt resten av florsockret och vaniljsockret, vispa tills den är helt klumpfri. 

Häll ner grädden, lite i taget. Fortsätt vispa tills du fått en fin och len smörkräm.
Denna smörkräm passar bra att använda till både tårtor och desserter.
Receptet räcker till att täcka en tårta eller till 8 st cupcakes.
 

 

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *