INSTRUCTIONS

Sockerkaka med brynt smör

En klassisk sockerkaka som du lätt kan göra lite piffigare genom att bryna smöret och på så sätt få det lite nötaktigt, byt även ut lite av det vanliga sockret till farinsocker för att få en lätt knäckighet i sockerkakan.

Sockerkaka och bullar var något min mamma bakade ofta när jag var liten. Man var alltid med och fick hjälpa till i köket, men det bästa av allt var ju så klart när det blev smet över… Gissa om man åt upp det???

Ett bra grundrecept på sockerkaka kan du göra så mycket med. Det är i stort sätt bara att tillsätta det man önskar i smeten, som ex citron, lime, apelsin, nötter, lingon, blåbär, hallon m.m.

Sätt ugnen på 160 grader.

Bryn smöret i en kastrull på medelhög värme tills det har fått en ljusbrun färg. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt mjölken.

Smörj och bröa en form på minst 2 liter. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke, och sikta ner i äggsmeten varvat med det smälta smöret och mjölken. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Prova med en tandpetare om kakan är klar. Låt svalna 30 minuter innan du vänder upp sockerkakan. 

Betyg

( 0 Betyg )

INGREDIENTS