INSTRUCTIONS

Kardemummabullar

Saftiga och oerhört goda bullar med mycket kardemumma och en krämig mandel-och vaniljfyllning. Man ska inte snåla med det goda.

Bullar kan man snurra eller knyta på många olika sätt. Just dem här har jag snurrat runt tummen och pekfingret. Du börjar med att hålla fast remsans ena ände med tummen och långfingret och snurrar sedan degremsan runt pekfingret och tummen. Sista varvet lägger du tvärs över och trycker fast under bullen.

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och rör om. Tillsätt resterande ingredienser. Arbeta degen med degkrok i maskin på medelhastighet ca 10 min. Degen kommer att kännas kladdig i början, men kommer att gå ihop efter en stund. Degen är färdigknådad när den släpper kanterna, är mjuk och glansig. Låt degen vila 15 minuter. Detta gör degen lättkavlad.

Arbeta ihop smör, mandelmassa, florsocker och vaniljsocker till fyllningen.

Kavla ut degen till en stor rektangel på ca 70x40 cm. Bred ut mandelfyllningen på den utkavlade degen och vik degen dubbelt, skär ut remsor. Lyft en degremsa i varje ände och dra försiktigt ut den lite längre. Håll fast remsans ena ände med tummen och långfingret och snurra sedan degremsan runt pekfingret och tummen. Sista varvet lägger du tvärs över och trycker fast under bullen. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Varje bulle bör väga ungefär 80 gram.

Låt bullarna jäsa minst 1 timme.

Gör sockerlagen genom att koka upp vatten och socker. Ställ åt sidan.

Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader i 10 minuter. När bullarna är klara pensla direkt med sockerlagen. Då blir de glansiga och du stänger in fukten vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre. Låt dem svalna på plåten.

Betyg

( 0 Betyg )

INGREDIENTS