INSTRUCTIONS

Baguetter med Olivolja och Flingsalt

Det finns inget som en nybakad baguette på en söndagsmorgon. Eller någon annan morgon för den delen. Frasig och vackert färgad på utsidan, mjuk och snygg på insidan, det enda som behövs är en liten bit smör. Absolut ett av mina favorit frukostbröd.

En traditionell fransk baguette är gjord av mjöl, vatten, jäst och salt. Det är fascinerande hur dessa fyra enkla ingredienser ger ett vackert, smakrikt och frasigt bröd. Vad som är ännu mer fascinerande är hur olika bagare, med samma ingredienser, kan göra baguetter som skiljer sig från varandra väldigt mycket.

Dessa baguetter innehåller olivolja och flingsalt och blir kompaktare och segare än vanliga baguetter, men ack så goda. Perfekta till ostbrickan.

Börja med att lösa upp jästen i det ljumma vattnet i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en ganska lös men smidig deg i 10 minuter, gärna med en köksassistent.

Häll ur degen i en väl smord bunke med olivolja. Låt jäsa täckt i 25 minuter.

Efter 25 minuter gör ett 3-slag med degen i bunken och vrid degen ett halvt varv. Låt jäsa 25 minuter. Upprepa samma sak 2 gånger till.

Stjälp försiktigt upp degen på en bänk med lite olivolja. Dela degen i 3 delar som du försiktigt vrider och lägger upp på bakplåtspapper. Låt vila 10 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader, låt även en plåt stå i ugnen så den blir riktigt varm.

När det är dax för att baka av baguetterna tar du ut den varma plåten ur ugnen som du lägger dina baguetter på. Släng in 0,5 dl vatten i ugnen och in snabbt med brödet. Baka i 10 minuter på 225 grader, sänk sedan värmen till 175 grader och baka i ytterligare 15-20 minuter. Låt svalna på galler.

Betyg

( 0 Betyg )

INGREDIENTS