Tarte Tatin – fransk äppelpaj med rårörd vaniljsås
40 minuter
30 minuter
10 bitar
Fika
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär äpplena i grova klyftor.
Nyp ihop socker, vetemjöl, bakpulver, salt och smör tills det blir som smulor. Tillsätt sedan äggen och blanda till en fin men något kladdig deg. Plasta in och lägg degen in i kylen.
Smält socker i en stekpanna och tillsätt smör och rör om tills det blivit en karamell. Lägg i äpplena och låt steka på låg värme med lock i 8 minuter.
Tryck ut smördegen och lägg över äpplena i stekpannan och vik in kanterna försiktigt. Sätt in stekpannan i ugnen och grädda i 15 minuter tills smördegen puffat upp och blivit välgräddad.
Ta ur pajen ur ugnen och låt svalna något innan du vänder den upp och ner på en stor tallrik.
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker vitt och pösigt med elvisp. Vispa grädden ganska hårt och vänd sedan ner i äggvispet. Servera till den ljumna Tarte Tatin.