Hemgjord Mars
10 minuter
1 timme 30 minuter
10-12
Godis
Mars, Japp, Snickers… Ja, listan kan bli lång!
Börja med att klä en brödform med plastfolie. Jag gjorde mina Mars i små silikon formar (portions bars), men det går absolut lika bra att göra i en brödform och sedan skära i önskade bitar.
Smält kolakaramellerna tillsammans med vispgrädde i en kastrull på låg värme. När allt är smält breder du ut kolablandningen i botten av formen.
Nougat- Hacka 180 g av mjölkchokladen och ställ åt sidan. Vispa med elvisp äggvitor, vaniljsocker och salt i en skål tills den blir vit och fluffig och kan bilda mjuka toppar. Ställ åt sidan.
Väg upp strösocker, glykossirap och vatten. Koka upp på hög värme till 150 grader, kontrollera med en termometer. Rör om då och då. När den är klar ska den vara lite trögflytande i konsistensen.
När sockersirapen är färdig häller du den i en tunn stråle över äggvitan medan du vispar med elvisp på låg hastighet. Blanda hela tiden tills sirapen är slut. Fortsätt att blanda på hög hastighet i ca 3 minuter tills nougatblandningen blir betydligt tjockare och vitare.
Slutligen tillsätter du den hackade mjölkchokladen i nougatblandningen, vik in med en slickepott och låt chokladen smälta in i den varma nougaten. Blanda runt ordentligt tills all choklad är utblandad. Tryck ut chokladnougaten över kolablandningen i formen och ställ in i frysen.
Smält resten av chokladen över vattenbad eller försiktigt i mikro. Ta ut formen ur frysen efter ca 45 minuter. Täck nougaten med ett tunt lager av choklad. När chokladen har stelnat tar du ut den ur formen och skär i önskade bitar. Doppa varje bit i mjölkchoklad och låt stelna innan servering.