Stockholmslejon
15 minuter
4 timmar
Ca 8
Random
-Vaniljbottnar- Sätt ugnen på 200 grader.
Värm socker och ägg i en bunke i vattenbad till fingervarmt. Vispa sedan tills det blivit vitt och fluffigt.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggfluffet. Vänd försiktigt runt med slickepott.
Häll i smord och bröad form, 2 st á 10 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Kontrollera med provsticka att den är färdiggräddad, den ska vara helt torr. Låt svalna.
Hallonmousse- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Värm hallon och socker i en kastrull. Rör ner gelatinbladen i kastrullen. Låt svalna.
Vispa grädden. Blanda försiktigt ner hallonsylten i grädden.
Fyll en spritspåse med blandningen. Lägg i kylen tills den har stelnat eller är spritsbar.
-Hallonsylt- Lägg hallonen i en kastrull och tillsätt sockret.
Koka upp hallonen och mosa dem. Låt koka ett par minuter. Ställ åt sidan för att svalna.
-Vaniljpannacotta- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Gör ett uppkok på grädde, socker och vaniljsocker. Lägg i gelatinbladen och rör om. Tillsätt därefter turkisk yoghurt.
Häll upp pannacottan i en 10 cm springform. Toppa med färska blåbär och ställ i kyl tills den stelnat helt.
-Marängsmörkräm- Koka upp socker och vatten till ca 120 grader.
Vispa äggvitan vitt och fluffigt.
Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle över äggfluffet under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat.
Tillsätt sedan vaniljpulver och rumstemererat smör, lite i taget.
-Montering- Skär tårtbottnarna i 4 delar.
Börja med att lägga en tårtbotten på ett fat eller en tallrik. Lägg lite sylt och spritsa sedan ut lite hallonmousse på bottnen.
Lägg en botten över moussen. Tillsätt lite hallonsylt och lägg på en vaniljpannacotta.
Lägg på den tredje botten med lite sylt och spritsa på hallonmousse. Toppa med den sista tårtbotten.
Spackla tårtan med smörkrämen.
Dekorera med valfri dekor-