Mazarinkaka
Mazarindagen 13:e Mars, måste ju självfallet firas med en mazarin (eller mazarinkaka) som är, vad jag tycker, barnsligt gott, och som jag alltid har tyckt om. Tyvärr så tror jag inte att mazariner är så värst uppskattat nu för tiden som det var förr.
Bakverket Mazarin är uppkallat efter fransmannen Jules Mazarin som levde i Frankrike under 1600-talets första hälft.
Skalet består av mördeg, oftast fyllt med en blandning innehållande mandelmassa som sedan toppas med vit glasyr.
Det finns olika variationer med olika fyllningar och glasyrer, vissa med choklad och hasselnötter och andra som innehåller frukt och bär. Men jag fördrar den klassiska mazarinen med mandelfyllning! Vilken är eran favorit?…
Här ska ni få ett underbart recept på Mazarinkaka som ni lätt kan slänga ihop dagen innan ni ska servera den. Är det inte trevligt med en stor Mazarinkaka istället för dom små mazarinerna som man annars alltid blir bjuden på?… och eftersom den här Mazarinkakan är som en tårta så kan man ALLTID ta en bit till om man är extra sugen. 😉
Här nedan hittar du en direktlänk till Mazarinkaka. Gör 1 stor på ca 24 cm eller 3 st mindre som jag gjorde 🤗
Recept Mazarinkaka ➡️ http://sweetandsweeter.se/recipes/mazarinkaka/
Börja med att blanda rumstempererat smör, strösocker, vetemjöl, bakpulver och äggula. Blanda allt till en fin och slät deg.
Tryck ut degen i en form på ca 24 cm. Ta bort överflödig deg runt kanterna med tex kniv eller spatel. Nagga bottnarna ordentligt och ställ in i frys medans du gör fyllningen.
Ställ ugnen på 170 grader.
Vispa mandelmassa och smör till en slät smet, tillsätt ägg och rör ut ordentligt men rör inte för mycket.
Fyll formen med mandelsmeten och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Om du använder mindre formar (som på bilderna) så grädda ca 20 minuter.
Ta ut och låt svalna helt.
Rör ihop florsocker, vaniljpulver och vatten till glasyren. Va lite försiktig med vattnet, man vill inte ha den för lös.
Häll över glasyren på kakan/kakorna.
Ställ in i kylen tills glasyren stelnat helt. Sen är det dax att servera!
2 kommenteringar för “Mazarinkaka”