Steg för steg till den perfekta pajen

Paj är alltid gott och man kan variera så otroligt mycket. Allt från förrättspaj, matpaj till dessertpaj. Här kommer steg för steg hur du lyckas med den perfekta mini pajen. Den här består av blåbär men det går minst lika bra med hallon, lingon, jordgubb… Ja, det du önskar helt enkelt. Nu kör vi!

 

Det här receptet är busenkelt. Jag har använt mig av 4 st 10 cm runda springformar för att få en hög och fin höjd på pajerna. En paj för 2 helt enkelt. Om du inte har små formar kan du använda dig av en 24 cm form istället.

1.Ta fram 2 bunkar. I den ena blandar du riven mandelmassa 100 g, blåbär frysta 350 g, potatismjöl 2 msk och strösocker 1 dl. Blanda ihop och ställ åt sidan.

2. I den andra bunken blandar du rumstempererat smör 200 g, (om du inte har rumstempererat så går det bra att köra försiktigt i mikron några sekunder) strösocker 1 dl, vetemjöl 4 dl, bakpulver 1 tsk och 1 äggula. Blanda allt till en fin och slät deg.

3.Tryck ut pajdegen i 4 st 10 cm runda springformar. Spara gärna lite pajdeg som du sedan kan strössla över blåbärsfyllningen. Nagga bottnarna ordentligt. Ställ i frys 10 minuter. Under tiden, ställ ugnen på 160 grader varmluft. Om du inte har varmluft så ställ ugnen på 170 grader.

4.Ta ut formarna ur frysen och fördela blåbärsfyllningen. Toppa med den sista degen. Tips! Jag tillsätter lite mera mjöl i den sista degbiten så den blir lättare att strössla över. Ställ in i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter.

5.Ta ut pajerna och låt svalna på galler.

6.Vispa 3 dl grädde med 2 dl mascarpone, 3 msk florsocker och gärna lite vaniljsocker. Sprita på pajerna och garnera med blåbär. Färdig att servera!

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *