Pepparkakskyrka

Pepparkakshus/kyrka är något vi har som tradition att göra varje jul här hemma. I år blev det en snabb pepparkakskyrka med köpt pepparkaksdeg. Ja, ni hörde rätt, köpt! Jag hade heller inga mallar till kyrkan när jag skulle skära ut alla delar, så allt på fri hand. Och gissa vad? Det gick ju faktiskt riktigt bra! Här har ni steg för steg och tips på hur ni också lyckas med erat pepparkakshus/kyrka. Vem som helst klarar av att göra det och det är inte så svårt som man kanske tror.

Till min kyrka gick det åt ca 1,5 paket pepparkaksdeg.

Tips! Börja med att Googla runt lite på hur du skulle kunna tänka dig ditt pepparkakshus.

1.Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut pepparkaksdegen riktigt tunt. Skär ut önskade bitar och grädda ca 7 minuter.

2.När det är dax att ta ut delarna från ugnen, va redo med en vass kniv! Nu måste man vara snabb att skära till kanter och långsidor som har flutit ut. På så sätt blir det tusen gånger lättare att sätta ihop alla delar. Låt allt svalna ordentligt.

3.Nästa steg är att sätta ihop alla bitar. Jag gör alltid med smält socker, glykos och vatten. Men va försiktig! Jag tar ca 1,5 dl strösocker, 2 msk glykossirap och 1 msk vatten som jag smälter försiktigt ihop. Om du inte har glykossirap hemma så fungerar det utmärkt med enbart strösocker. Glykosen gör så att den håller sig smidig mycket längre.

Tips! Ta inte bort stekpannan med det smälta sockret från plattan. Utan sänk värmen och låt den stå kvar så inte sockret stelna för fort.

4.Nu till det roliga! Pekering! Här är det bara att gå loss och låta fantasin flöda. Den här gången använde jag mig endast av kristyr. Men det är väldigt fint att pynta med godis också.

Recept på kristyr hittar ni i fliken recept.

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *