INSTRUCTIONS

Rågsiktskakor

Dessa rågsiktskakor är en gammal klassiker som är helt fantastisk i smaken.
Har ni aldrig provat baka dom så gör det, ni kommer inte ångra er.

I det här receptet har jag tillsatt extra smör och honung. De är så ljuvligt goda, saftiga och lätta att baka.
Det går alldeles utmärkt att göra en större sats som du skär upp i lagom stora portionsbitar som du sedan fryser in.


Till dem här rågsiktskakor behöver man inte ha en kavel till att kavla ut bröden, det går precis lika bra att använda händerna, om inte bättre. Degen är så pass mjuk och fin eftersom rågsiktsmjöl är en blandning av siktat rågmjöl (ca 40 procent) och vetemjöl (ca 60 procent), på så sätt blir det inte lika glutenstarkt som ex ett bröd med bara vetemjöl.
Rågsiktsmjöl ger dessutom oerhört saftiga och smakrika bröd.

När jag gräddade mina rågsiktskakor så satte jag en liten ugnssäker form i mitten av brödet, absolut inte ett måste, men ett bra sätt att försäkra sig om att det inte jäser ihop under gräddningen.

Smula jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölken och rör om tills jästen lösts upp.

Tillsätt salt, honung, och rågsikt. Rör ihop allt till en smidig deg och tillsätt smöret, fortsätt knåda degen kraftigt i ca 5 minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda något. Dela i fyra delar och forma till runda bullar. Du kan antingen platta eller kavla ut dem till runda kakor, 20 cm i diameter. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten på ca 5 cm i diameter. Nagga bröden med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden mitt i ugnen ca 15 min till dem fått en gyllene färg. Låt dem svalna på galler.

Betyg

( 0 Betyg )

INGREDIENTS