Rågsiktskakor
Förberedelsetid
1 timme 5 minuter
Tillagningstid
15 minuter
Portioner
4 st stora
Målgrupp
Bröd
Dessa rågsiktskakor är en gammal klassiker som är helt fantastisk i smaken.
I det här receptet har jag tillsatt extra smör och honung. De är så ljuvligt goda, saftiga och lätta att baka.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, honung, och rågsikt. Rör ihop allt till en smidig deg och tillsätt smöret, fortsätt knåda degen kraftigt i ca 5 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda något. Dela i fyra delar och forma till runda bullar. Du kan antingen platta eller kavla ut dem till runda kakor, 20 cm i diameter. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten på ca 5 cm i diameter. Nagga bröden med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden mitt i ugnen ca 15 min till dem fått en gyllene färg. Låt dem svalna på galler.